Zoeken
Vergelijken
Veilig
Vertrouwd
Behangen is eigenlijk heel eenvoudig. Vaak zijn het de onnodige kleine dingen die een fraai resultaat in de weg staan.
1. Oud behang altijd eerst volledig verwijderen
2. Ramen en deuren gesloten houden
3. Verwarming uitzetten
4. Behang lang genoeg laten inweken
Behalve bij speciaal gekenmerkt VLIESBEHANG bestaat het basismateriaal (de achterzijde) van behang uit papier. Door het water van het plaksel wordt dit nat en zet dan uit. In droge toestand is een baan ca. 53 cm en ingesmeerd ca. 54 cm breed. De baan is dus 1 cm “gegroeid”.
De aangegeven inweektijden tussen 8 en 12 minuten zijn dus bedoeld om een optimale doordringing van het vocht en een gelijkmatige groei te bereiken.
U moet voorkomen dat een baan bij het drogen aan de muur “terugkrimpt” naar 53 cm breedte. Daarvoor moet het plaksel sneller drogen dan het papier en zo de baan onder spanning met de ondergrond verbinden.
Tocht, verwarmingswarmte en oud behang op de ondergrond kunnen de oorzaak zijn dat het behang sneller droogt dan het plaksel. Daardoor gaan de naden wijken of plakken de banen niet (zie ook: voorbereiding van de ondergrond).
Wanneer het behang niet lang genoeg inweekt, “groeit” het materiaal aan de muur, waardoor vouwen of bobbels aan de naden ontstaan.
Wil u graag meer weten over het uitrekenen van behang?
Hier kunt u stap voor stap vinden hoe u kunt uitrekenen hoeveel rollen behang u nodig heeft.
Stap 1. Meet de hoogte en de omtrek van de ruimte die u wil gaan behangen.
Stap 2. Deel de omtrek door de breedte van de behangrol. (vaak is dit 53 cm) Op deze manier berekent u het aantal banen. Bijv. 24m : 0,53 = 45,28 dat zijn 46 banen.
Stap 3. Vermenigvuldig het aantal banen met de hoogte van de ruimte. Hiermee berekend u de totale lengte in behangpapier dat u nodig heeft. Houdt hier rekening met patroonverlies. bijv. 46 banen x 2,4m = 110,40 m behangpapier
Stap 4. Deel de totale lengte door 10. (Dit is de standaardlengte van een behangrol) bijv. 110,40 : 10m = 11,04
Interieurstickers zijn zelfklevende ontwerpen die uit viniel gesneden zijn. Het materiaal viniel is resistent tegen vocht en is erg geschikt voor decoratie van muren en andere vlakke oppervlakten, zoals meubels, deuren en ramen.
De stickers van viniel bestaan uit drie lagen: een ’ondergrond’ laag, de sticker zelf en een ´applicatie´laag die ervoor dient om de sticker in zijn geheel op de muur te kunnen plakken.
Bevestiging interieurstickers
Belangrijkste voorwaarde voor het aanbrengen van een interieursticker is dat de ondergrond glad, schoon, en niet poreus is. Muren waar vocht in zit zijn niet geschikt om te beplakken. Recent geverfde muren dienen goed gedroogd te zijn zodat het vocht uit de muur is en de muur uitgehard is.
Voor het opplakken bevelen we de volgende stappen aan:
1 - Rol de sticker uit en duw de applicatielaag goed aan op de sticker, zodat de sticker zelf goed aan de voorste applicatielaag blijft kleven. Hang de sticker op de gewenste plaats op met een stuk tape (zoals op het plaatje).
2 - Plak in het midden van de interieursticker een stuk tape van boven naar beneden.
3 - Vouw een van beide zijden voorzichtig om en trek voorzichtig de ondergrond laag los en zorg ervoor dat de sticker aan de applicatielaag blijft plakken. Knip nu de ondergrondlaag af van de loshangende helft van de muursticker.
4 - Plak de sticker gelijkmatig van binnen naar buiten op de muur. Druk de sticker goed aan met een spatel of met de hand en zorg dat er geen luchtbubbels achterblijven.
5 - Volg nu dezelfde werkwijze voor de andere kant van de interieursticker. Druk het geheel goed aan en laat het zo een uur inwerken.
6 - Trek nu langzaam en voorzichtig de applicatielaag eraf, zodat alleen de interieursticker op de muur achterblijft. Let goed op dat u geen delen van de sticker mee trekt bij het verwijderen van de applicatielaag. Duw daarna de sticker nog een keer goed aan, van binnen naar buiten, zodat er geen luchtbellen achterblijven.
Snel en gemakkelijk!
Let op:
* Haal de sticker uit de verpakking en rol deze uit ruime tijd voordat je gaat beginnen met het opplakken. De sticker rolt dan minder snel in elkaar en is beter handelbaar.
* Bewaar de sticker niet langer dan een week alvorens te beginnen met opplakken. Als de sticker in vochtige/warme ruimtes bewaard wordt kan het plakvermogen afnemen.
* De mogelijke kreukels door het oprollen c.q. transport ziten voornamelijk in de papieren voor- en achterlaag. Mogelijke kreukels in het viniel verdwijnen normaliter na een paar dagen door de sticker goed aan te duwen en aan te wrijven op een harde ondergrond.
* Op een muur met slechte kwaliteit muurverf of kalk verf zal de sticker niet goed hechten.
Bron: Muurmode.nl